AKTUELNO

Ministar MUP prokomentarisao je izjavu Dragana Đilasa o tome kako mu se preti hapšenjem ako se kandiduje na predstojećim izborima, nazivajući je šablonom koji se ponavlja pred svake izbore, a koji ima za cilj da opoziciju građanima prikaže kao žrtvu režima.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, gostujući u Jutarnjem program Televizije Pink, podsetio je na napad na pripadnicu Ministarstva unutrašnjih poslova Mariju Marinković u Novom Sadu koji se dogodio juče i još jednom osudio ovaj akt.

- Kada se vode političke kampanje, mržnja se često usmerava ka policiji. Napada na pripadnike MUP je bilo, na sreću, nijedan slučaj dosad nije bio sa fatalnim posledicama, ali je bilo teško povređenih. Zato društvo mora da pošalje poruku da policijski službenici ne smeju da budu meta, kao što to ne sme da bude nijedan građanin Srbije. Ministarstvo unutrašnjih poslova pruža podršku ljudima u uniformi, koji obavljaju jedan od najtežih poslova – rekao je Stefanović, dodajući da ni pojedini policajci nisu bezgrešni, ali je zato tu zakon koji građane štiti.

- Kada je reč o ovom slučaju, očekujem adekvatnu reakciju tužilaštva i nadam se da će se ovakvi napadi i incidenti retko dešavati – rekao je ministar.

On je pohvalio rad MUP-a u prvih sto dana Vlade Srbije, ali i da nije potpuno zadovoljan, jer uvek može da bude bolje.

- Za prvih sto dana Vlade zaplenjeno je više od tone narkotika, a sve zahvaljujući sinhronom radu više službi. Razbijeno je 11 organizovanih kriminalnih grupa, zaplenjeno 308 komada oružja, zabeležen je odličan rezultat u suzbijanju krijumčarenja duvana, modernizovali smo policijska vozila i nabavili nova i, što je izuzetno važno, počeli smo preventivne časove za učenike o osnovima bezbednosti, kako bi deca bila sigurnija, a društvo odgovornije. Time se obezbeđuje bezbednost čitave države – rekao je ministar Stefanović.

Foto: TV Pink

Kada je reč o izjavi bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da mu se preti hapšenjem ako reši da se kandiduje na predstojećim izborima, Stefanović je istakao da to smatra neverovatnim, jer je narod svedok istog šablona koji se primenjuje pred svake izbore i onda kada treba prikupiti sitne političke poene.

Zamolio sam tu samoprozvanu elitu više puta, te nazovi nosioce demokratije u Srbiji da ne zloupotrebljavaju policiju i podsećam ih kako su oni drugima zamerali zloupotrebu javne funkcije. Pozivam Đilasa da se obrati Tužilaštvu i da kaže ko su ti ljudi koji su mu pretili hapšenjem, pa, ako postoji dokaz da je to istina, neka se taj neko goni. Verujem da je ta izjava lažna i da je ovo unapred pripremljena priča. Podsećam da je i Vuk Jeremić započeo kampanju pričom da je policija došla da ga hapsi, iako mu je stigao samo poziv da bude svedok u suđenju mladih gardista. Zbog te izjave sam morao sam da održim konferenciju i da objasnim narodu da to nije tačno. Cilj svih tih priča je da se privuče pažnja i da odglume žrtve – rekao je Stefanović.

Dragan Đilas, kako je istakao, izjavom o navodnim pretnjama nastavlja Jeremićevu školu. Stefanović je podsetio i na slučaj Rodoljuba Šabića kome je policija navodno “dolazila na vrata”.

- Detaljno smo proverili da li je to istina i kada smo utvrdili da apsolutno niko iz Ministarstva unutrašnjih poslova nije dolazio, već da su dolazili pripadnici Komunalne policije, koja nema veze sa MUP-om, Šabič se nije udostojio ni da pošalje izvinjenje, ne meni, već policiji i građanima Srbije, jer je rekao nešto što nije tačno i uneo pometnju. Zatim je krenuo u najneverovatnije obrte zajedno sa Jeremićem, Đilasom i ostalim ljudima iz istog miljea koji žele da se vrate na vlast – rekao je Stefanović.

On je podvukao da je izborna trka pravo svakoga, ali da je njihov cilj da ponovo pljačkaju državu i grad Beograd, te da ga opet zaduže.

Foto: TV Pink

Stefanović smatra da je Dragan Đilas izjavom o nebezbednom Beogradu pobrkao sa onim vremenom kada je on bio gradonačelnik - kada su u kontejnerima pronalažene odsecane glave, da je pobrkao sa 2008. godinom kada je Rajko Panić ubijen jer je imao različito mišljenje, a da tu žrtvu retko pominju.

- U to vreme su ubijani novinari, policajci i daboga se takvo vreme nikada ne vratilo. Policija danas savesno i odgovorno obavlja svoj posao, došli smo do toga da kriminalca gotovo da nema. Danas ne postoji kafić u koji policija nikada nije ušla, da ne postoji klub u koji nije upala racija. Uhapšen je svako kod koga je pronađen i gram droge. Zato nema vraćanja na vreme korupcije, nema trikova kao sa rekonstrukcijom Bulevara ili prevara sa podzemnim kontejnerima. To je bilo vreme kada se luksuzni automobili nisu zaustavljali, danas pripadnici policije ne gledaju da li zaustavljaju audi, džip ili BMW – zaključio je Stefanović.

#Dragan Đilas

#Nebojša Stefanović

#Policija

'